Waarom een doula?

Waarom een Doula?

Zwangerschap en geboorte zijn tijden dat jullie je erg kwetsbaar kunnen voelen. Jij (en je partner) kunnen veel nieuwe en andere emoties voelen. Jullie kunnen veel vragen hebben over de zwangerschap en bevalling die je graag met iemand wilt bespreken inplaats van om er alleen maar over te lezen. Om een geboorteplan op te stellen heb je deze extra informatie nodig om je rustig en comfortabel te voelen. Jullie kunnen ook gewoon een Doula willen die jullie helpt en steunt tijdens jullie reis.

Een doula is een professionele niet-medische bevallingscoach die fysieke en emotionele steun bied aan een vrouw en haar partner tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd.
Dit kunnen dingen zijn zoals:

  • Suggesties over pijnbestrijdings technieken tijdens de bevalling, zoals ademhaling, bevalhoudingen en massage

  • Emotionele geruststelling, troost en aanmoediging

  • Informatie over wat er gebeurt tijdens de bevalling en de kraamtijd

  • Ontspanning en pijnbestrijding tijdens de zwangerschap en bevalling, zoals verschillende vormen van massage.

  • Tips en begeleiding bij alle stadia van de bevalling zoals ademhaling en bevalhoudingen

  • Hulp bij het geven van borstvoeding.

  • Begeleiding en ondersteuning voor dierbaren.


De belangrijkste rol van een Doula is om continue ondersteuning tijdens de bevalling te bieden. Iets dat vaak wordt gemist in de zorg van een verloskundige, kraamverzorgster of het medische team van het ziekenhuis. Hoewel het onderzoek beperkt is, hebben sommige studies aangetoond dat continue ondersteuning van een doula tijdens de bevalling kunnen worden geassocieerd met:

  • Een verminderd gebruik van pijnbestrijdings medicatie tijdens de bevalling

  • Een vermindering van keizersnedes en een tang / vacuüm verlossing

  • Een minder moeilijke en meer positieve geboorte ervaring

Bevallen met mij als doula

Als je er over denkt een doula ter ondersteuning bij je bevalling te willen, dan beginnen we met een kennismakingsgesprek. Hierin of hierna besluit je of je mij als doula bij de bevalling wilt en wil ik graag meer van je weten. Hoe zie je de bevalling voor je? Heb je angsten en zo ja welke? Wat verwacht je van mij? Hoe zie je de rol van de verloskundige, de kraamhulp, je partner en van mij tijdens de bevalling? Enz.

Tijdens de twee vervolgafspraken leren we elkaar nog beter kennen. We bespreken je bevalwensen en ik geef je tips. Denk aan ontspanningsoefeningen, houdingen en ademoefeningen. Tevens geef ik je partner allemaal tips wat hij kan doen tijdens de laatste weken van de zwangerschap en tijdens de bevalling. Het is niet de bedoeling dat ik tijdens de bevalling zijn taken overneem maar dat ik er juist ben om jullie samen te steunen en te helpen.

Tijdens de bevalling

Wanneer de bevalling begint houden we contact. Op het moment dat jij wil dat ik naar je toekom laat jij mij dit weten. Omdat ik het belangrijk vind dat de bevalling jullie ervaring is, dat van jou en je baby en je partner, bekijk ik bij aankomst eerst goed hoe de situatie is, dit kan betekeken dat ik eerst even kijk hoe jullie het samen doen en hoe het allemaal gaat. De gehele bevalling blijf ik bij je. Ook probeer ik zoveel mogelijk de partner te betrekken bij het gehele proces. Als je baby geboren is en de verloskundige wacht op de geboorte van de placenta en eventuele hechtingen zet, ondersteun ik je bij dit proces.

Na de bevalling

Na de bevalling blijf ik indien gewenst nog ongeveer 2 uur bij je. Pas als jij je goed en veilig voelt ga ik naar huis. Een week na de bevalling spreken we nog een keer af om de bevalling door te nemen en te kijken hoe alles gaat. Als je een geboorteverslag wilt inclusief foto’s dan krijg je die tijdens deze afspraak van mij.Een doula is er om je te herinneren aan de geweldige, sterke en krachtige vrouw die je bent.

De doula en de wetenschap

Het bekendste onderzoek over de effecten van de doula is dat uit 1993 van de Amerikanen Marshall en Phyllis Klaus en John Kennell. De resultaten toonden:

50% minder keizersnedes
25% kortere duur van de bevalling
60% minder verzoeken om een ruggeprik
40% minder gebruik van pitocin/oxytocine ('inleiden')
30% minder verzoeken om pijnbestrijding
40% minder tangverlossingen

 

© 2013 - 2022 Mem & Sa | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel